Cennet Hurması Nerede Yetişir?
12 Temmuz 2024

Cennet Hurması Nerede Yetişir?


Cennet hurması, halk arasında Trabzon hurması olarak da bilinir ve kışın soğuğa dayanıklıdır. Bu meyve, kansere karşı koruyucu özelliği ile dikkat çeker ve cilt güzelliğine katkı sağlar. Aynı zamanda diyet açısından da önemli bir konuma sahiptir. Ilıman iklim kuşağında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya genelinde cennet hurması üretimi en fazla Çin ve Japonya'da yapılır, ardından Brezilya, Endonezya, Mısır, Filipinler, İsrail, İtalya, ABD ve Kore gelir. Bu ülkeleri Cezayir, Güney Amerika, İran ve İspanya takip etmektedir.

Cennet Hurması Türkiye'de Nerede Yetişir?

Cennet hurmasının Türkiye'ye getiriliş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilmektedir. Bir subtropik iklim meyvesi olan cennet hurması, Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Bu ağaç türü, kışın yapraklarını döktüğü için daha serin yerlerde de, özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriciliği yapılabilir.

Cennet Hurmasının Yetişme Şartları

Cennet hurması ağacının gövde kabuğunda levhalar halinde çatlaklar oluşur ve bu ağaç, Ebenales grubunun Ebenaceae familyasındandır. Ağacın kök yapıları kullanılan anaç türüne göre farklılık gösterir. Cennet hurması ağacı kazık köklüdür ve az miktarda saçak kökleri bulunur. Ağacın gövdesi gri renktedir ve türüne, kuvvetine ve yaşına göre gövde çapı 12-35 cm arasında değişir. Cennet hurmasının boyu ortalama 5-6 metre olmakla birlikte, 12 metreye kadar uzayabilir. Dikimin ikinci ve üçüncü yılında fazla miktarda obur dallar görülür. Bu dallar kuvvetli ve dik olarak büyür, dallanmazlar. Üçüncü yıldan itibaren obur dallar azalır ve çok sayıda kısa meyve dalcıkları meydana gelir. Dinlenme döneminde tomurcuklar belirgin ve koyu kahverengidir. Bazı çeşitler sık dallanmakta, bazıları ise seyrek dallanmaktadır.

Cennet Hurması Ağaçlarının Dikim Özellikleri

Cennet hurması fidanını dikerken, fidanın kökünü budama yapılmalıdır. Kökler birbirine karışmış ise veya söküm sırasında yaralanmış olan kökler, yara yeri üzerinden kesilmelidir. Cennet hurmasının fidanları kazık kökü budanırken fazla kısaltılmamalıdır çünkü saçak kökleri fazla olmadığından zarar görebilir. Fidanlar, fidanlıktan söküldükleri derinlikte dikilmelidir. Fidana, dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.

Cennet hurması ağacının gelişmesi ve meyve vermesi için topraktan yeterli miktarda su alması gereklidir. Sürgün gelişmesi ve meyve büyümesinin olduğu dönemlerde yeterli ve düzenli sulama yapmak gereklidir. Sulama yetersiz olursa meyvelerde dökülme görülür ve meyvenin gelişimi durur. Düzensiz sulama ile meyvelerde çatlamalar oluşur. Sonbahar ve kış aylarının kurak geçtiği dönemlerde de sulama yapılmalıdır, ancak sulama aralıkları daha uzun tutulmalıdır. Ağaçların sulama suyu miktarı ve aralığı; iklim, toprak ve sulama biçimlerine göre değişiklik gösterir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Güncel

Hurma Tozu Faydaları Nelerdir?

Hurma Tozu Faydaları Nelerdir?

Güncel

1 Hurma Kaç Kalori?

1 Hurma Kaç Kalori?

Hurma Çekirdeği Yutmak

Hurma Çekirdeği Yutmak

Sarı Hurma Nerede Yetişir?

Sarı Hurma Nerede Yetişir?

Hurma Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hurma Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?