Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Türleri ve Özellikleri

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği

Trabzon hurması, çok yıllık bir bitki olup, Ebanaceae familyasından gelen oldukça lezzetli bir meyvedir. Anavatanı Çin olan bu meyve, tarihsel süreçte Japonya'da yetiştirilmiş ve üretimi yapılmıştır. Ülkemizde ise Trabzon hurması yetiştiriciliği en çok Akdeniz Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumdadır. Kışın yapraklarını döken bu meyvenin ağacı, daha serin iklimleri tercih ettiği için Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de sıklıkla yetiştirilmektedir.

İklim İsteği

Trabzon hurması, subtropik iklim meyvesi olup sıcak ılıman iklimleri oldukça sever. Tropik meyve türlerine oranla daha dayanıklıdır. -18 dereceye kadar dayanabilen Trabzon hurması, geç çiçeklenmesi nedeniyle ilkbaharda yaşanan donlardan etkilenmez ve rüzgârlara karşı oldukça dayanıklıdır. Yüksek sıcaklık isteyen bu meyvenin en kaliteli olanları nemli bölgelerde yetişmektedir.

Toprak İsteği

Trabzon hurması, orta ağır ve organik madde açısından zengin, derin, drene edilmiş toprakları tercih eder. İyi bir ürün elde edebilmek için pH oranı 6,5-7 olan topraklar daha uygundur.

Fidan Üretimi

Trabzon hurması, aşılama yoluyla çoğaltılabilir. Meyveler toplandıktan sonra iyice yumuşayana kadar bekletilir ve daha sonra bir kovanın içinde su eklenerek ezilir. Bu şekilde çekirdekler posalarından ayrılır. Alınan tohumlar bol su ile yıkandıktan sonra güneş görmeyen bir yere serilerek kurutulur. Kurutulan tohumlar, katlama yapılarak ya da doğrudan araziye ekilebilir. Katlama yapılacaksa, alt kısmı delikli olan bir sandığın en alt katına iri çakıllar ve kum koyulur. Ardından hava almasını engelleyen iri kaplama kum eklenir ve tohumlar kumun üzerine serpilir. Daha sonra üzerine kum eklenir ve bu işlem sandık dolana kadar tekrarlanır. Kaplama yapılan tohumlar, 7 derecede 2-3 ay içinde ekilecek seviyeye gelir.

Arazi Hazırlığı

Fidanlar ekilmeden önce toprak analizi yapılır ve analize göre toprağın ihtiyaç duyduğu gübreler verilir. Dikim yapılacak toprak engebeli ise tesviye edilir ve sonbahar mevsiminde derin sürüm yapılır.

Fidan Dikimi

Araziye dikim yapılmadan önce fidan yerleri işaretlenmeli ve dikim çukurları 60-70 cm genişliğinde ve derinliğinde olmalıdır. Fidan dikimi, fidanlar yapraklarını döktükten sonra ve ilkbahara kadar olan dönemde yapılabilir. Soğuk olan bölgelerde ilkbahar dikimi yapılması tavsiye edilir. Ekim esnasında fidanın kök budaması yapılmalı, sökülmesi esnasında yıpranmış olan kökleri temizlendikten sonra açılan çukurlara dikilmeli ve ardından mutlaka can suyu verilmelidir.

Toprak İşlemesi

İyi verim alabilmek için ağaçların dibindeki otlar çapa ile temizlenmeli, sonbahar mevsiminde pullukla derin sürüm yapılmalıdır. İlkbahar sürümleri ise diskli pulluk ile yapılmalıdır.

Sulama

Trabzon hurması yetiştiriciliğinde ağacın iyi gelişmesi ve yeterli miktarda ürün alınabilmesi için sürgün gelişimi ve meyve büyüme dönemlerinde düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Sulama işleminin, meyvenin olgunlaştığı esnada yapılması meyvelerin çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle sulama zamanında ve karık usulü sulama yöntemi veya alttan yağmurlama sistemi ile yapılmalıdır.

Hasat ve Depolama

Trabzon hurması, iriliğe ulaştığı ve kabuğunun yeşil renkten koyu turuncu rengine döndüğü zaman fazla yumuşamadan sert haliyle toplanmalıdır. Hasat edilen meyveler zarar görmeden toplama kaplarına yerleştirilmelidir. Trabzon hurması, pazar ömrü uzun ve pazar değeri yüksek olması bakımından depoda -1 ve 1 derecede muhafaza edildiği takdirde 6 ay tezgâh ömrü olan bir meyvedir.

Ek Bilgiler

Trabzon hurması, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Özellikle A, C ve E vitaminleri ile potasyum içeriği yüksektir. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Ayrıca, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratarak, sindirim problemlerine iyi gelir.

Trabzon hurması yetiştiriciliği, ekonomik açıdan da oldukça kârlıdır. Hem iç piyasa hem de ihracat için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle, çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olabilir.

  • Trabzon hurması fidanları, yapraklarını döktükten sonra ve ilkbahara kadar dikilebilir.
  • Toprak işlemesi sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki dönemde yapılmalıdır.
  • Sulama, meyvenin olgunlaştığı dönemde dikkatli yapılmalıdır.
  • Hasat edilen meyveler, zarar görmeden toplama kaplarına yerleştirilmelidir.
  • Depolama koşullarına dikkat edilerek, meyvelerin pazar ömrü uzatılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zabit

05 Mayıs 2024 Pazar

İyi günler ben bahçemde şimdiye kadar bir çok meyve ağacı yetiştirdim. Hurma ağacı da ektim hurmaları oluyor fakat bir türlü meyveleri büyümüyor. Küçük küçük ve kabukları kalın oluyor. Acaba güneş hurma ağacı yetiştiriciliğinde önemli mi? Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, hurma ağacı yetiştiriciliğinde güneş çok önemlidir. Hurma ağaçları bol güneş alan yerlerde daha verimli olur ve meyveleri daha iyi gelişir. Ayrıca sulama ve toprak kalitesi de hurma meyvelerinin büyüklüğünü etkileyebilir. Ağacınızın yeterli güneş aldığından emin olun ve uygun bakım şartlarını sağlamaya çalışın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hurma Besin Değeri Nedir?

Hurma Besin Değeri Nedir?

Haber Bülteni