Hurma Çeşitleri Nelerdir?
20 Haziran 2024

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette adı anılan ve cennet nimetleri arasında gösterilen hurmanın doksan dokuz türü bulunmaktadır. Lezzetli ve sağlıklı olma özelliği ile bilinen hurma, kahve, pekmez, cezerye gibi birçok ürüne dönüştürülmektedir. Özellikle gebe ve doğum yapan kadınlar için faydalı bir meyve olarak bilinir. Hurma, Ramazan aylarında sofralarımızda sıkça yer alır. İçerdiği azot, fosfor, potasyum, demir gibi besin maddeleri dikkat çeker.

Hurma Türleri

Hurmanın doksan dokuz türü bulunmaktadır ve bunların çok azı tüketilmektedir. Hudri, Mebrum, Safavi ve Medjoul çeşitleri Medine'den ithal edilirken, diğer türler İsrail, İran, Ürdün gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Ramazan ayında bu hurmalar çok fazla ithal edilir. En fazla ilgi gören çeşidi ise şekerli ve hafif yapısıyla bilinen Medjoul hurmasıdır. Ürdün'den alınan ve "kral hurması" olarak bilinen hurma da büyük olması sebebiyle tercih edilmektedir. Safavi türü hurma Medine'de yetişir ve kan yapıcıdır. Şeker oranı düşük ve çok lifli olan Faris hurması ise şeker hastaları tarafından tüketilmektedir.

Öne Çıkan Hurma Çeşitleri

Hallavi ve Sukkari, Mebrum hurması da Medine'den getirilmektedir. Türk hacıların Medine'den aldıkları hurma çeşidi genellikle Mebrum'dur. Mebrum hurması yumuşak olmamakla birlikte tatlıdır. En çok talep gören hurma çeşidi ise Acve hurmasıdır. Acve hurması, Kutsal Kitabımızda ismi geçen ve Hz. Muhammed (SAV)'in diktiği bir hurma çeşididir ve bütün Müslüman ülkelerinden çok talep görmektedir. Bu hurma genellikle hasta olan insanlar tarafından tercih edilir. Tunus'tan dalıyla beraber gelen ve kurumaya bırakılan Tunus hurması ise kuruduktan sonra kendiliğinden şerbetlenir.

Diğer Hurma Çeşitleri

Dayri (Manastır Hurması) Irak'ta yetiştirilmektedir. Kuru, uzun, ince ve büyük olup kara ve sert olmayan meyveleri vardır. Barhi hurması da Irak'ta yetişir. Çok tatlı ve yumuşaktır. Meyvenin şekli silindire benzetilir ve olgunlaştıkça rengi koyu kahverengiye döner. Zengin aromasıyla birinci sınıf kalitede bir türdür. Bu hurma kurutularak tüketilebildiği gibi yaş olarak da tüketilebilir. Pasta yapımında da kullanılır ve hurma tozu kemik erimesine iyi geldiği söylenir. Bu nedenle de cennetten gelen nimet olarak adlandırılmıştır.

Maktum ve Diğer Türler

Maktum türü büyük, kızıl-kahverengi, ince kabuklu, yumuşak, unlu, çok fazla tatlı olmayan ve neme karşı dirençli bir hurma çeşididir. Yetişme yeri Irak'tır. Deglet Noor türü ise Cezayir ve Tunus'un en çok bilinen hurmasıdır. Yarı kuru ve sakızlı hurma diğer çeşitler kadar tatlı değildir. Özellikle kurabiye yapımında kullanılır ve atıştırmalık olarak idealdir. Hurmanın bu çeşitlerinin birçok faydası vardır. Hafızaya iyi gelir, kanser önleyici özellikleri vardır, antioksidan kaynağıdır, ülsere iyi gelir, potasyum içerir ve çekirdekleri çok yararlıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hurma Özü Nasıl Elde Edilir?

Hurma Özü Nasıl Elde Edilir?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Acve Hurması Hamilelik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acve Hurması Hamilelik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Hurma Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hurma Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hurma Çekirdeği Yutmak

Hurma Çekirdeği Yutmak