Hurma Zeytin Hurma Zeytin, özellikle Ege Bölgesi'nin kıyı şeridindeki Karaburun, Çeşme, Foça, Gülbahçe ve Urla gibi ilçelerde yetiştirilmektedir. Erkence ve Karaburun Hurması olarak da bilinir. Normal zeytin boyutlarından daha iri olduğu için bu adı aldığı düşünülmektedir. En erken olgunlaşan zeytin türüdür. Bol yağlı, küçük çekirdekli ve ince kabukludur. Hurma zeytin, deniz etkisinin oluşturduğu bir mantar nedeniyle acı suyunu daha ağaçtayken salar ve bu sayede işleme gerek kalmayabilir. Kahverengi ve hafif buruşuk bir görünümü vardır. Yaşlı ağaçlarda daha çok hurma zeytin bulunur ve aynı ağaçtan hem hurma zeytin hem de normal zeytin alınabilir. Genellikle ağacın üst dallarında ve dışarıdaki dallarında bulunur. Bahçe sahibi, hangi zeytin ağacının daha çok Hurma zeytin verdiğini bilir. Zahmetsiz bir zeytin türü olan hurma zeytin, hafif tuzlanarak pet şişede bir yıl tazeliğini koruyabilmektedir. Ekim, kasım ve aralık aylarında İzmir'de 8-15 TL arasında bulunabilir. Hurma Zeytinin Olması İçin
Zeytinin Özellikleri ve Sağlığa Faydaları Nelerdir? Kuran-ı Kerim'de "And olsun o incire, o zeytine" (Tin suresi 1. Ayet) şeklinde bahsi geçmektedir. Zeytin, kahvaltıların vazgeçilmezi ve sağlığa birçok faydası olan bir besindir. İşte zeytinin bazı özellikleri ve faydaları:
|
Selmin
15 Temmuz 2024 PazartesiHurma zeytin gerçekten de diğer zeytin türlerinden farklı olarak ağaçtayken acılığını bırakıyor mu? Bu mantar etkisini nasıl hissedebiliriz?
Cevap yazAdmin
15 Temmuz 2024 PazartesiSelmin hanım, hurma zeytinin diğer zeytin türlerinden farkı gerçekten de ağaçtayken acılığını bırakmasıdır. Bu durum, zeytinlerin üzerinde oluşan doğal bir mantar türü sayesinde gerçekleşir. Mantar zeytinin acı tadını oluşturan oleuropein bileşiğini parçalayarak zeytinin tatlılaşmasını sağlar. Hurma zeytini yediğinizde, diğer zeytinlere göre daha az acı ve daha tatlı bir lezzet fark edeceksiniz. Mantarı gözle görmek zor olabilir, ancak zeytinin tadındaki bu değişimle mantarın etkisini hissedebilirsiniz.