Hurma EzmesiHurma ezmesi, hem piyasada hazır olarak bulunabilen hem de evde kendi imkanlarınızla kolayca yapabileceğiniz hafif ve sağlıklı bir tatlı çeşididir. Tatlıya hayır diyebilenimiz neredeyse yok gibidir. Hatta tatlısız bir hayat düşünemeyiz. Hurma, içerdiği bol miktarda C, A ve B vitamini ile besin değeri açısından son derece faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle kanser, kalp gibi birçok hastalığın oluşumunu engellediği bilinmektedir. Hurma daha çok sıcak iklimde yetişen bir meyve olduğundan, ülkemizde yetişmemekte olup bu nedenle fiyatı biraz pahalıdır. Ancak, hurma ile yapacağınız hurma ezmesi de size biraz maliyetli gelebilir. Fakat diğer tatlı malzemeleri ile kıyasladığımızda içerisine pek fazla malzeme konulmadığı için aslında düşünüldüğü gibi değildir. Her ne kadar tatlıyı çok sevsek bile tüketimi konusunda dikkatli olmalıyız. Özellikle içerisindeki şeker ve yağ miktarı insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşte bu nedenlere bağlı olarak, tatlı ihtiyacımızı hurma ile bastırabileceğimiz gibi hurma ile ezme yaparak yeni tatlar da keşfedebiliriz. Hurma ezmesinin yapımı son derece kolay ve zahmetsizdir. Ebeveynler olarak kendimiz çok fazla sevsek dahi çocuklarımıza inanılmaz faydalı olan hurmayı yedirme konusunda zorlanabiliriz. Hazırlayacağınız hurma ezmesi ile bu işiniz biraz daha kolay olabilir. Şimdiden herkese kolay gelsin. Hurma Ezmesinin Malzemeleri
Hurma Ezmesi Nasıl Yapılır?Hurma ezmesinin yapımı son derece kolaydır. Öncelikle Medine hurmalarını yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları karıştırıcı yardımıyla ezin ve bir kasenin içerisine boşaltın. Ezilen hurmaların üzerine kesinlikle şeker eklemeyin çünkü hurma zaten yeterince şekerli ve kalorilidir. Böylece tatlınız hem daha sağlıklı hem de doğal olur.Hurma ezmesinin içerisine dövülmüş cevizi ilave edin ve kaşık yardımıyla karıştırın. Daha sonra hurma ezmesine arzu ettiğiniz şekilleri vererek bunları hem güzel hem de lezzetli olabilmesi için Hindistan cevizine bulayın. Hatta bir kısmını da toz Antep fıstığına batırın. Böylece hurma ezmeleri göze de hitap eder. Bu ezmeleri daha sonra küçük ekler kağıtlarına koyarak kapağı kapalı bir şekilde serin yerde saklayın. Hurma ezmesini bayramlarda da misafirlerinize ikram edebilirsiniz.Bu arada, çikolatayı benmari usulü tereyağı ile eriterek hurma ezmelerinin uç kısımlarını bu çikolata sosuna batırıp sadece bu kısımlarını da süsleyebilirsiniz. Tercih sizin. Şimdiden herkese kolay gelsin. |
Hurma ezmesini yaparken hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra karıştırıcı ile eziyoruz, fakat hurmaların ıslak olması gerekiyor mu? Ceviz ilave ederken ne kadar süre karıştırmalıyız?
Cevap yazMerhaba Ege Gül,
Hurmaların Islak Olması Gerekiyor mu?
Evet, hurmaların daha kolay ezilebilmesi ve karıştırıcıda iyi bir pürüzsüzlük elde edebilmek için hafif nemli olmaları faydalı olabilir. Hurma ezmesini yapmadan önce hurmaları kısa bir süre sıcak suda bekletmek, hem yumuşamalarını sağlar hem de karıştırıcıda daha kolay işlenmelerine yardımcı olur.
Ceviz İlave Ederken Ne Kadar Süre Karıştırmalı?
Cevizleri ilave ettikten sonra fazla karıştırmaya gerek yoktur. Hurma ezmesinin içinde cevizlerin belirgin parçalar halinde kalması, hem lezzet hem de dokusal açıdan çok daha hoş olur. Bu nedenle cevizleri ekledikten sonra kısa bir süre, yani sadece cevizlerin hurma ezmesiyle iyice karıştığından emin olana kadar karıştırman yeterli olacaktır.
Afiyet olsun!