Cennet hurması, Trabzon hurması veya Akdeniz hurması olarak da bilinir. Bu meyve, kışın yapraklarını döken seyrek dallı bir ağaçtan elde edilir. Sarımsı beyaza yakın renkteki çiçekleri Haziran ayında açar. Hurma ağacının meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Ana vatanı Çin ve Japonya'dır. Çin, en önemli üretici konumundadır. Türkiye'de en çok Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir. A vitamini ve karbonhidrat yönünden oldukça zengindir. 100 gram hurmada 14-20 gram vitamin vardır. 20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin, tiamin gibi B vitamini çeşitleri bulunur. Ayrıca, 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ içerir. Mineral açısından da zengin olup özellikle potasyum, kalsiyum ve fosfor oranları yüksektir. Cennet Hurması Kurutma Yöntemleri Henüz olgunlaşmamış, sert olan cennet hurması meyveleri tercih edilmelidir. Meyvenin saplı olmasına dikkat edilir, çünkü kurutma aşamasında bu saplardan faydalanılacaktır. İlk olarak bu meyvelerin kabukları soyulmalıdır.
Kurutma Süreci ve Sonrası Kuruma süresini tamamlayan cennet hurmaları toplanır ve üzerlerindeki tozların giderilmesi için yıkanır. Yıkama işlemi bittikten sonra temiz bir bez ile üzerlerindeki suların emilmesi sağlanır. Dinlenen hurmalar hafif yumuşamaya başlar ve incir tadında bir hale gelir. Bunları uygun bir saklama kabına alarak, aralarında uygun mesafeyle boşluk bırakıp istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Cennet hurması kurutma işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı ek hususlar da bulunmaktadır:
Cennet hurmasının kurutulması, meyvenin besin değerlerini korumasını sağlar ve uzun süre muhafaza edilmesine olanak tanır. Doğru adımları izleyerek, bu lezzetli ve besleyici meyveyi yıl boyunca tüketebilirsiniz. |