Yabani HurmaHurmalar hakkında birçok kişi tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığından, genellikle sadece Ramazan aylarında tüketilen bir besin olduğu kanısı yaygındır. Ancak hurmaların faydaları incelendiğinde, diğer birçok meyve gibi sadece belli dönem ve aylarda değil, yılın her ayında ve her mevsimde tüketilmesi gereken bir besin olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde yetiştirme alanının dar olması nedeniyle, pazarlarda ve marketlerde pek göz önünde olmayan bu meyve, birçok kişi tarafından yeterince bilinmemektedir. Hurmaların çeşitli faydaları ve türleri bulunmaktadır. Yabani hurma da bu mucizevi besinin çeşitlerinden biridir. Bu makalede, yabani hurmaların faydaları ve yetiştirilmesi için gerekli iklim yapısı hakkında bilgi verilecektir. Yabani Hurma Yetiştirilmesinde Gerekli İklim YapısıYabani hurmaların yetiştirilmesinde toprak yapısından çok iklim yapısı önemlidir. Akdeniz iklimine uygun olarak yetiştirilmektedir. Ancak Akdeniz ikliminden ziyade güneş ışığına oldukça ihtiyaç duyar. Güneş ışınları ile çok nemli ortamda pek sağlıklı gelişmezler. Nem seviyesi orta derecede olmalıdır. Yabani hurma ağacı, Akdeniz iklimine sahip birçok ülkede süs bitkisi olarak park ve bahçelerde kullanılan, güzel görünüm veren palmiye ağaçları çeşitlerindendir. Yabani Hurma Faydaları ve Kullanım AlanlarıYabani hurmalar, ağacın güzel görünümünden dolayı süs bitkisi olarak kullanılmakla birlikte, meyveleri de birçok alanda kullanılmaktadır. Yabani hurmaların tatları diğer hurmalar gibi çok tatlı olmadığından, şurup yapımında kullanılmaktadır. Faydaları arasında özellikle solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmesi bulunmaktadır. Bu nedenle birçok kimyasal öksürük şurubunda ham madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yabani hurmalar, yüksek oranda B12 vitamini içerdiğinden sinir sistemi rahatsızlıklarına faydalıdır. Sinir sisteminde hücrelerin sağlığı açısından önemli bir besindir. Yabani hurmaların kullanım alanları ise direkt olarak diğer hurmalar gibi sofralara gelmediğinden, ilaç sanayisinde yaygındır. Belirttiğimiz rahatsızlıkların birçoğunda kullanılan ilaçların ana ham maddesidir. Alternatif tıp olarak belirtilen bitkisel tedavilerde de yabani hurmalar kullanılmaktadır. Bitkisel tedavide başlıca kullanıldığı rahatsızlıklar şunlardır:
Göz hastalıklarında, görme kayıplarına neden olan hücrelerin ölmesi gibi ciddi durumlarda, göz sinir hücrelerinin sağlığı açısından yabani hurmalar oldukça etkilidir. |
Hurma sadece Ramazan'da mı tüketilmeli, yılın her dönemi faydalı olduğunu bilmiyordum?
Cevap yazCihansuz, hurma gerçekte yılın her dönemi tüketilebilecek bir meyvedir. Sadece Ramazan'da değil, her zaman tüketmeniz mümkündür çünkü besin değeri oldukça yüksektir. Lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan hurma, enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle tatlı ihtiyacınızı doğal yoldan karşılamak için de harika bir seçenektir. Bu nedenle, hurmayı sadece Ramazan'da değil, yılın her döneminde tüketmenizi tavsiye ederim.