Cennet Hurması Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Cennet Hurması Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması

Cennet hurması, asıl vatanı Çin ve Japonya olan bir meyvedir. Türkiye'de "Trabzon hurması" olarak da bilinir. Cennet hurması ağacı, kış aylarında yapraklarını döken ve geniş tepesi olan seyrek dallı bir ağaç tipidir. Ağacın gövdesinin kabuğu levhalar şeklinde çatlaklar oluşturur. Haziran ayında sarımsı beyaz renkte çiçekler açar, ancak meyvesi sonbaharda olgunlaşır.

Cennet hurması, karbonhidrat ve A vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. 100 gramında yaklaşık olarak 14 ile 20 gram kadar vitamin bulunur. Ayrıca, 0.6 gram protein, 3.6 gram lif ve 0.4 gram yağ içerir. Özellikle antioksidan kapasitesi yüksek olan cennet hurmasının 100 gramı yaklaşık olarak 70 kalori barındırır.

Besin Değerleri

Cennet hurmasının besin değerleri arasında şunlar bulunur:
  • Karbonhidrat: Yüksek
  • A vitamini: Zengin
  • Protein: 0.6 gram
  • Lif: 3.6 gram
  • Yağ: 0.4 gram
  • Kalori: 70 kcal (100 gramda)

Faydaları

Cennet hurması, pek çok hastalığa faydalıdır. Sindirim sistemi hastalıklarında, kalp-damar hastalıklarında ve bağışıklık sistemini destekleyerek kuvvetlendirdiği için sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Vücutta meydana gelen kansızlık problemlerinde ve mide-bağırsak hastalıklarına da çok iyi gelir. Ayrıca, A, B ve C vitaminlerini barındırdığı için vitamin eksikliği tedavisinde takviye olarak kullanılır. Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği ve kolesterolü düşürdüğü de tespit edilmiştir.

Yetiştirilme ve Kullanım Alanları

Cennet hurması, hem karbonhidrat hem de A vitamini bakımından çok zengindir. Bu meyve ilk olarak Artvin yöresinde yetiştirilmeye başlanmış ve Trabzon'a bağlı olduğu için "Trabzon hurması" olarak da anılmıştır. Hurma ağacı kış aylarında yapraklarını döker ancak -120 ile -180 derece arasındaki soğuk havaya dayanabilmektedir. Cennet hurması taze tüketilebildiği gibi kuru olarak da tüketilebilir. Çoğunlukla gıda sektöründe marmelat, muhallebi, dondurma, tatlı, püre, kek ve krema yapımında kullanılır.

Sağlık Üzerindeki Etkileri

Cennet hurması, en yaygın kanser hastalıklarından koruyucu meyvelerden biri olarak büyük önem taşır. Tüketen kişinin iştahını açar ve mideyi kuvvetlendirir. Ayrıca, lif bakımından en zengin meyvelerden biridir. Midede ortaya çıkan gastriti önler ve bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanmayı engeller. Kış aylarında yetiştiğinden dolayı kış hastalıklarına ve soğuk algınlığına iyi gelir. Cennet hurması yaprakları kaynatılarak saça ve yüze uygulanırsa cildi ve saçları güzelleştirir. Ayrıca, kaynatılmış suyu temizlik amacıyla da kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sevim kazancı

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çok sevdiğim meyadır izmirde oturuyorum yetiştirmek istiyorum yapraklarının kenarları kurumaya başladı ne yapmam gerekiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, meyadır bitkinizin yapraklarının kenarları kuruyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Öncelikle, sulama miktarını kontrol edin; çok fazla ya da çok az su vermek bitkilerde bu tür sorunlara neden olabilir. Ayrıca, bitkinin bulunduğu ortamın nem oranını da göz önünde bulundurun. Nem oranı düşükse, bitkinin yanına bir su kabı koyarak ya da yapraklarına su spreyi sıkarak nem oranını artırabilirsiniz. Son olarak, bitkinizi direk güneş ışığından uzak, dolaylı ışık alan bir yerde tutmanız da faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

1 Hurma Kaç Kalori?

1 Hurma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Hurma Yaprağı Çayı

Hurma Yaprağı Çayı

Güncel

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri