Hurma KurabiyesiHurmayı çok seven biri olarak söyleyebilirim ki hurma kurabiyesi bugüne kadar yediğim en lezzetli kurabiyelerden biri. Mutfakta yeni yemekler ve pasta çeşitleri denemeyi çok seven biriyimdir. Elimin altında bir kasa dolusu hurma varken durabilir miyim? Bir gün hurmayı sütle pişirdim, üzerine tereyağı kızdırıp döktüm ve ceviz serptim; mükemmel ve çok hafif bir tatlı oldu. Ama ben durur muyum, o kadar hurma mutlaka değerlendirilmeliydi. Kurabiyeyi de çok severim, küçük bir araştırma sonucu hurma kurabiyesi nasıl yapılır buldum. Tarifin üzerinde biraz oynamalar yaparak harika ötesi bir sonuç elde ettim. Bu arada kayınvalidem hacdan geldi ve hurma alışverişini biraz fazla abartmış; bu hurmalar oradan. Her neyse, yaptığım hurma kurabiyesinin tarifini sizlerle paylaşıyorum ve mutlaka denemelisiniz. Göreceksiniz, sonuç enfes olacak. Hurma Kurabiyesi İçin Gereken Malzemeler
İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler
Hurma Kurabiyesi Nasıl Yapılır?Hamura başlamadan önce hurmaları ılık suya koyup bekletelim. Ayrı bir kapta tereyağı, sıvı yağ ve pudra şekerini iyice karıştıralım. Daha sonra sirke, yoğurt, kabartma tozu, vanilya, yumurta, nişasta ve unu ekleyip yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceğiz; tarifte verdiğim un az gelirse ekleyebilirsiniz. Fazla katı yoğurmayın, iç harcı koyunca kapatamazsınız. Hamuru yoğurma işlemi bittikten sonra suya ıslattığımız hurmaları sudan alıp kurulayarak minik küpler şeklinde doğrayalım. Robottan iri şekilde çektiğimiz cevizlerle karıştırıp tarçın ekleyelim. Yoğurduğumuz hamuru dörde bölüyoruz ve serçe parmağı kalınlığında açıyoruz. Açtığınız hamuru geniş ağızlı su bardağı ile yuvarlak şekiller kesiyoruz. Tam ortasına gelecek şekilde bir kaşık hazırladığımız iç harcından koyup önce iki tarafını, sonra diğer iki tarafını kapatarak büyük bir mantı şekli veriyoruz. Bu işlemi malzemeler bitinceye kadar devam ettirelim. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye hazırlamış olduğumuz kurabiyeleri dizelim ve üzerine fırça yardımı ile pekmez sürelim. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 20-25 dakika pişirelim. Pişirme sırasında sık sık kontrol edelim, yoksa fazla kızarabilir. Altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişecek. Hurma kurabiyesini deneyeceğinizi ve beğeneceğinizi umarak şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun diyorum. |
Hurma kurabiyesi tarifini okuduktan sonra hemen mutfağa girip denemek istiyorum! Hurmanın lezzetiyle yapılan bir kurabiyenin nasıl bir tat vereceğini merak ediyorum. Özellikle tarifteki ceviz ve tarçın kombinasyonu dikkatimi çekti. Acaba hamurun yumuşaklığına nasıl bir etki edecek? Tereyağı ve sıvı yağın birlikte kullanılması da ilginç, sonuç gerçekten harika olur mu? Umarım tam tarifteki gibi yapabilirim, çünkü kurabiyelerin dışının hafif pembe olması ve içinin yumuşak kalması benim için önemli. Fırından çıkan o sıcak ve mis gibi kokan kurabiyeleri düşünmek bile iştahımı artırdı! Deneyecek olanlar, sonuçları benimle paylaşır mı?
Cevap yazEcved Bey,
Hurma Kurabiyesi tarifine olan ilginiz gerçekten harika! Hurmanın doğal tatlılığı ve ceviz ile tarçının birleşimi, kurabiyeye hem lezzet hem de aroma katacak. Cevizlerin kıtır dokusu, tarçının sıcak aromasıyla birleşince, ortaya gerçekten eşsiz bir tat çıkacağına emin olabilirsiniz.
Hamurun Yumuşaklığı konusunda, tereyağı ve sıvı yağın birlikte kullanılması hamurun daha yumuşak ve nemli olmasını sağlayacaktır. Bu da kurabiyelerin dışının hafif pembe, içinin ise yumuşak kalmasına yardımcı olacaktır. Fırından çıkan o sıcak kurabiyelerin mis gibi kokusu, gerçekten iştah açıcı.
Deneyiminizi merakla bekliyorum! Başarıyla yaptığınızda sonuçları benimle paylaşmayı unutmayın. Şimdiden afiyet olsun!