Cennet Hurması Yetiştiriciliği, ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Çünkü bu ağaç ancak bu iklim kuşağında yetiştirilebilmektedir. Cennet hurması kışın yapraklarını döken bir hurma türüdür. Bu ağacın Çin ana vatanıdır.
Cennet Hurması Nerelerde Yetişir?
Hurma ağacı soğuk havayı sevmeyen bir bitki türüdür. Bu nedenle don olayının görüldüğü yerlerde yetişmez. Sıcaklık konusunda sorun olmaz çok yüksek sıcaklıklara dayanır. Ancak cennet hurması ağacının ülkemizde Akdeniz bölgesine nazaran daha serin olan Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Cennet Hurmasının Dikimi
Cennet hurmasının fidanı dikilirken kökünü budamak gereklidir. Kökler birbirine karışmış olabilir. Ya da söküm esnasında kökler yaralanmışta olabilir. Kökler yaralanmış ise yara yerinin öncesinde kesilir. Ancak fidanların kökü fazla kısaltılmamalıdır. Diğer bir nokta ise fidanları dikerken söküldükleri derinlikte dikmek gerekir. Fidanı diktikten sonra fidanımıza can suyu vermeliyiz. Bunun yanında fidanlarımızın rüzgara karşı koyabilmesi eğilmemesi için hereklere bağlanması şarttır. Fidanlar dikildikten sonra fidanların tepeleri bir göz üzerinden kesilir.
Cennet Hurması Nasıl Gelişir?
Cennet hurması ağacı dalları kuvvetli bir şekilde gelişir. Dikim yaptıktan sonra 2-3. yılında hızlı bir büyüme dönemine girer. Dallar kuvvetli ve dik olarak büyür bunlar obur dallardır. Üçüncü yıldan sonra çok sayıda kısa meyve dalları oluşmaya başlar. Cennet hurması ağacının dinlenmesi döneminde artık tomurcuklar meydana gelir. Bu tomurcuklar koyu kahverenginde olur. Cennet hurması ağacının yaprakları ilkbaharda çıkar. Çıkan bu yeni yapraklar parlak ve açık yeşil renktedir. Zamanla yaprakların rengi koyu yeşile döner. Sonbahara gelince yapraklar soluk yeşil, turuncu renge dönüşür. Cennet hurması ağacının iyi gelişmesi yeterli miktarda su alabilmesine bağlıdır. Yeteri miktarda su aldığı zaman ağaç iyi gelişir ve meyve verimi olur. Sürgün gelişimi, meyve verimi ilkbahar ve yaz döneminde gerçekleşir. Bu nedenle ilkbahar ve yaz döneminde düzenli sulama yapılması gereklidir. Yeterli sulama yapılmadığı zaman meyveler gelişmez, meyvelerde dökülme olur. Bu dönem de sulamaya oldukça dikkat edilmelidir. Düzensiz sulama yapıldığında meyvelerde çatlamalar da meydana gelir.
Cennet Hurması Yetiştiriciliği, yapılırken sulama önemlidir. Yağışların az olduğu sonbahar ve kış döneminde de sulama yapılmalıdır. Cennet hurması ağaçlarında sulama değişik şekillerde yapılır. Sulama sıklığı, iklim, toprak gibi faktörlere göre değişiklik gösterir. Karık sistemi sulama gelişmiş ağaçların bulunduğu yerlerde yapılmaktadır. Bu sulama sisteminde ağaçların iki yanından geçirilen karıklar yapılmalıdır. Alttan yağmurlama sisteminde uygun bir sulama sistemi olur.
Cennet Hurması Yetiştiriciliği, yaparken hava sıcaklıkları da önemlidir. Hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde gelişimi durur. Sıcaklık düştükçe ağaç büyük zarar görür. Soğuk rüzgarlar da büyük zarar verir. Bu yüzden kapalı alanlarda yetiştirilmeleri dada doğrudur böylece ağaçlar dondan korunur.